Collectie

Het 34 pagina´s tellende boek met de collectie van LIP kunt u downloaden als PDF file. Alle modellen met daarbij alle informatie staan hierin beschreven.

Contact

Heeft u vragen over LIP? Neem dan contact op.

Geschiedenis

1807, Besançon

De oorsprong van LIP gaat terug tot 1807. In dat jaar maakt Emanuel Lipmann uit Besançon naam als een door hem vervaardigd chronometerhorloge aan Napoleon Bonaparte cadeau gedaan wordt. Zestig jaar later opent Emanuel’s kleinzoon Ernest een horlogewerkplaats in dezelfde stad. De naam LIP verschijnt in 1896 met de ’chronometer LIP’.

Begin 20e eeuw: iedereen een LIP

Vanaf 1914 levert LIP horloges voor de officieren van de Franse artilleriedivisie. Tezelfdertijd ontstaat de belangrijke relatie met de Franse luchtvaartindustrie; LIP maakt instrumenten voor vliegtuigen. Na WOII wil de Franse overheid Winston Churchill een cadeau geven dat de uitmuntende Franse technologie representeert. Het wordt een LIP-horloge (de T18). In 1952 presenteert LIP de ’Electronic’, een elektronisch horloge dat gedragen wordt door de presidenten Charles de Gaulle en Dwight Eisenhower. In die tijd is LIP het ’nationale horloge’; iedereen in Frankrijk heeft een LIP! In 1973 komt LIP met het eerste Franse quartzhorloge, om de Japanse en Amerikaanse concurrentie het hoofd te bieden.

Jaren 1970: donkere wolken

Hoewel LIP de natie al vele jaren lang van horloges voorziet, innovatieve concepten bedenkt en zelfs een van de eerste Europese elektronische horloges op de markt brengt, breken er in de jaren 1970 donkere tijden aan. Fred Lip, in die tijd de directeur, kampt met zware concurrentie en krijgt te maken met stakingen en opstanden van zijn personeel. Als een soort noodgreep gooit hij het roer drastisch om. Hij nodigt designer Prince Francois De Baschmakoff uit om een horloge voor hem te ontwerpen. Een briljante zet, maar helaas komt de hoognodige vernieuwing voor Fred Lip te laat. Zijn opvolger Claude Neuschwander laat een aantal andere designers - naar later blijkt - emblematische horloges ontwerpen. Designers als Roger Tallon, Rudy Meyer en Isabelle Hebey maken ware kunstwerken. Maar toch gaat LIP in 1977 dicht.

Jaren 1990: nieuwe tijden

De legendarische ontwerpen van De Baschmakoff, Roger Tallon en andere vormgevers kunnen door omstandigheden pas in 1976 geproduceerd worden. Dat is te laat, maar het zijn deze opvallende modellen die in 1990 centraal staan bij de revival onder leiding van ondernemer Jean-Claude Sensemat. Hij start ’LIP France Company’, en richt zijn vizier op de toekomst.

In 2002 initieert hij een grootschalige herintroductie van LIP, met de designklassiekers van weleer als paradepaardje. Ook op het internet is er grote belangstelling voor LIP, met de MACH 2000 - "met die drie bolletjes" - als magnum opus.

Een greep uit de collectie

Klik op de miniaturen hieronder om de afbeelding in het groot te zien.

Voor het volledige overzicht kunt u het 34 pagina’s tellende boek downloaden als PDF.