Collectie

Het 34 pagina´s tellende boek met de collectie van LIP kunt u downloaden als PDF file. Alle modellen met daarbij alle informatie staan hierin beschreven.

Contact

Heeft u vragen over LIP? Neem dan contact op.

Designers

Tegen het einde van de sixties gaf Fred Lip vooraanstaande vormgevers (industrieel ontwerpers, architecten, interieurontwerpers en grafisch ontwerpers) carte blanche om LIP-horloges te ontwerpen. Lips opvolger marketeer Claude Neuschwander deed begin jaren 1970 hetzelfde.

Van de zeven betrokken ontwerpers (Prince Francois De Baschmakoff, Roger Tallon, Isabelle Hebey, Michel Boyer, Marc Held, Michel Kinn en Rudi Meyer) die tussen 1969 en 1977 voor LIP ontwierpen, maakten Roger Tallon en Francois Baschmakoff de meest historische modellen. Ook Isabelle Hebey drukt haar stempel op LIP, met dameshorloges. Alle ontwerpen ademen de opwinding van de dynamisch tijd, waarin de luchtvaart, ruimtevaart, computer en popcultuur de toekomst hadden.

DE BASCHMAKOFF - Fred Lip geeft illustrator en verpakkingontwerper Prince Francois De Baschmakoff opdracht een horloge te ontwerpen. Dit is het begin van een aardverschuiving, want Baschmakoff verandert alles - van de kastvorm en de traditionele 3-wijzersystemen, tot en met de banden en kleur. Bashmakoff’s ontwerp wordt nog altijd gretig gekopieerd door moderne merken zoals Fossil, Diesel en Nixon. De ’De Baschmakoff’ is ook onderdeel van de huidige collectie van LIP.

TALLON - Roger Tallon (1929) ontwierp voor LIP de asymmetrische Mach 2000 serie, die mede dankzij de chronograaf Dark Master uitgroeide tot het icoon van het merk LIP. Tallon is een ontwerpgrootheid, die alleen al tussen 1953 en 1973 meer dan 400 uiteenlopende gebruiksvoorwerpen ontwikkelde, variërend van robots voor Peugeot tot skischoenen, bestek en glazen. Hij is ook bekend van de Teleavia (de eerste draagbare tv), een wereldberoemde spiraalvormige ’Helicoid’ wenteltrap die nu zelfs onderdeel uitmaakt van de collectie van het Museum of Modern Art, en van de ultramoderne Franse hogesnelheidstrein, de TGV. Bovendien voert LIP het merklogo dat Tallon maakte voor zijn ontwerpen. Van Tallon wordt gezegd dat bijna iedereen wel een voorwerp kent dat door Tallon is ontworpen.

BRIQUET - Prisca Briquet (1977) gaat verder waar haar illustere voorgangers stopten. Sinds 2001 is ze design director bij LIP. Haar eerste ontwerpen baren opzien, omdat ze in feite tijdweergave én horloge vernieuwend benadert, daarbij de geschiedenis en reputatie en authentieke merkwaarden van LIP duidelijk respecterend. Haar ontwerpen (zoals de ’Mythic’) sluiten naadloos aan bij de creaties van weleer, waardoor het nieuwe LIP zijn eigen gezicht behoudt. Briquet heeft onder meer Tallons Mach 2000 serie onder handen genomen.

HEBEY - Isabelle Hebey (1935) is belangrijk in de historie van LIP, want zij ontwierp twee series rechthoekige dameshorloge voor het merk. Hebey was destijds een vooraanstaand ontwerpster. Ze werkte jarenlang voor Shell en reisde tussen 1960 en 1990 voor Yves Saint Laurent en verwierf bekendheid als ontwerper van vliegtuiginterieurs, waaronder het interieur van de Concorde. Ook ontwierp ze de Honda Accord Sedan en het merklogo van Honda. Voor LIP hanteerde zij een minimalistische en blokkerige aanpak; haar ontwerpen blijven overeind in de nieuwe hedendaagse collectie.

Een greep uit de collectie

Klik op de miniaturen hieronder om de afbeelding in het groot te zien.

Voor het volledige overzicht kunt u het 34 pagina’s tellende boek downloaden als PDF.